Bröllop!

I lördags fick vi sätta på oss finkläderna och fixa oss lite extra för att gå på bröllop. Moses som jobbar för UCC Danmark fick säga ja till sin Esther och vi fick dela denna fantastiska dag med dem. Det var spännande att få gå på ett Ugandiskt bröllop, mycket var likt ett svenskt bröllop men det var också en hel del som var nytt för oss. Något som generellt skiljer sig mellan Uganda och Sverige är ju det här med tid. Här gäller någon form av afrikatid vilket innebär att man inte håller tiden. Vigseln skulle börja klockan tolv men den började nog inte förrän ett och under hela vigseln droppade det in människor som kom sent. Det skulle ju aldrig hända på ett svenskt bröllop. Själva vigseln var ganska lik en vigsel hemma men man tjoar och tjimmar väldigt mycket mer. Det klappas händer om ropas halleluja kors och tvärs. Härligt! 

Efter vigseln samlades alla upp i festlokalen och även dit kom gäster sent. Det var en vacker lokal utsmyckad med massa blommor och blinkande lamor. Det var närmre 200 gäster på bröllopet så det var fullt hus! Hela festen börjar med att man äter bröllopstårta. Spännande ordning. Tårtan hade två av volontärerna bakat tillsammans med Ruth som driver UCC Danmark tillsammans med sin man Carsten. En riktigt pampig tårta! De kämpade i två dagar och det kunde man se. Under festen bytte även bruden kläder två gånger, en rolig tradition tycker jag! Även de de söta näbbarna fick nya klänningar vid sista ombytet. Urgulliga näbbar! Det bjöds på en riktigt ugandiskt måltid som kanske inte är min stora favorit men mycket mat fick man! Vi lyckades få en plastgaffel var men de flesta gästerna åt med händerna vilket de alltid gör. Vi fick lyssna till en hel del tal och som tur var hade de tolk så vi kunde förstå talen på luganda. En annan sak som skiljer svenskt bröllop och ugandiskt bröllop är att alla lämnar sina presenter personligen till brudparet så det var en lång kö med glittrande paket som levererades till brudparet. Sist av allt fick vi tjejer samlas framför bruden för att försöka fånga brudbuketten. Som tur var lyckades inte jag fånga den, det hade blivit lite stressigt att hitta en man annars! 

Vi var så glada att vi fick möjligheten att få gå på ett ugandiskt bröllop och självklart var det otroligt fint att få se en medarbetare gifta sig! 

 
 
 


 
 
 
 
Klänning nummer två
 
 
 
Klänning nummer tre och lite bröllopsvals